Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Παροικιάς

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΑΜΚΕ) “Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου” έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων για την τοπική κοινωνία της Πάρου, ώστε να γνωρίσει καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων λατομείων μαρμάρου του νησιού και να μπορέσει να συμβάλει στην προστασία και την ανάδειξή της.

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν τρεις παρουσιάσεις στο Γυμνάσιο Παροικίας στις 10/5/2023 και δύο στο Γυμνάσιο Νάουσας στις 18/5/2013. Η αρχαιολόγος-ξεναγός κ. Γεωργία Παπαδοπούλου παρουσίασε την ιστορία και τη σημασία των υπόγειων λατομείων του περίφημου παριανού μαρμάρου (λυχνίτες) στο Μαράθι. Ο Σπύρος Μητρογιάννης, ο Χάρης Μαρτίνος και ο Γιώργος Βλαντάς από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΚΕ εξήγησαν την πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων, μέσω της ΑΜΚΕ, για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο των λατομείων στο Μαράθι.

Η πιλοτική αυτή δράση στέφθηκε με επιτυχία. Ο διευθυντής του Γυμνασίου Παροικίας, Γιάννης Δρόσος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε:

“Τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι της Πάρου να χαρακτηριστούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Έτσι έκλεισε η σημαντική παρουσίαση της ξεναγού κ. Γεωργίας Παπαδόπουλου και του κ. Spyros Mitrogiannis για τη σπουδαιότητα αυτού του χώρου που απ’ τα σπλάχνα του βγήκε το ονομαστό Παριανό Μάρμαρο.

Η ΑΜΚΕ, σε συνεργασία με τις αρχές των σχολείων του νησιού, θα σχεδιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το νέο σχολικό έτος 2023-24.

Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Παροικιάς
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Παροικιάς