Η πρωτοβουλία Cycladic Identity υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για την προστασία των αρχαίων λατομείων

Η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» έχει ξεκινήσει μία συστηματική προσπάθεια για την προστασία των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι και τη δημιουργία αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου. Ένα καίριο θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ευστάθειας στη βραχόμαζα των υπογείων στοών, κυρίως του λατομείου Νυμφών, και η σταδιακή αποκατάσταση της επισκεψιμότητας του μνημείου.

Ένα σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε με το πρόγραμμα «ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΑΡΟΥ – ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟΩΝ» της ΑΜΚΕ που υλοποιείται με χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του CYCLADIC IDENTITY.

Την Τετάρτη 31.5.2023, η ομάδα του CYCLADIC IDENTITY με επί κεφαλής την Πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κ. Σάντρα Μαρινοπούλου και την project manager της πρωτοβουλίας κ. Γιούκη Κροντηρά επισκέφθηκαν τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι.

Η πρωτοβουλία Cycladic Identity υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΑΜΚΕ για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων

Η πρωτοβουλία Cycladic Identity υποστηρίζει τα αρχαίων λατομείων

Οι εκπρόσωποι του CYCLADIC IDENTITY συζήτησαν την πρόοδο του έργου με μέλη του ΔΣ της ΑΜΚΕ και τον Δρα Γεωτεχνικό Μηχανικό, Δημήτρη Εγγλέζο, που είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας έργου υπό την γενική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτεμβριο του 2023 και αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την εργασία ψηφιακής αποτύπωσης και γεωλογικής χαρτογράφησης που πραγματοποιήθηκε από τον τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και που έχει παρουσιαστεί από τον καθ. κ. Βασίλη Μαρίνο στις 27.11.2022 σε εκδήλωση της ΑΜΚΕ στην Παροικιά.

Το ΔΣ της ΑΜΚΕ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το CYCLADIC IDENTITY για την υποστήριξή του στο έργο της ΑΜΚΕ και την συμβολή του στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και όλων των Κυκλάδων.