Το λατομείο στο Μαράθι.

Νέο άρθρο “Τα Αρχαία Λατομεία της Πάρου: Ακμή, Εγκατάλειψη και Ελπίδα”

A guided visit at Marathi ancient qarries

Επόμενη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο: 26 Νοεμβρίου

The stability of the underground galleries

Ξεκίνησαν οι γεωτεχνικές μελέτες στα αρχαία λατομεία στο Μαράθι

Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Δελτίο Τύπου 13-8-2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» στη συνεδρίασή του της 11ης Αυγούστου 2022 ανασυγκροτήθηκε σε σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:

  • Διευθύνων Σύμβουλος: Μαλατέστας Νίκος
  • Γραμματέας: Κυδωνιέως Αθανασία
  • Ταμίας: Κάγκανη Άννα
  • Αναπληρώτρια Γραμματέας: Αμπατζή Μαρία (Μάνια)
  • Μέλος και Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μαρτίνος Χαράλαμπος (Χάρης)
  • Μέλος & Υπεύθυνος Εξεύρεσης Πόρων: Βλαντάς Γεώργιος
  • Μέλος & Υπεύθυνος Προβολής & Ανάδειξης Υπόγειων Στοών & Επίγειων Αρχαίων Λατομείων: Μητρογιάννης Σπυρίδων

Με αφορμή πρόσφατες αναφορές στην ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» από ΜΜΕ στα κοινωνικά μέσα, οι οποίες είναι ανακριβείς και δείχνουν παρανόηση του ρόλου της, το ΔΣ επιθυμεί να υπενθυμίσει τα εξής.

Η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» δεν είναι πολιτιστικός ή περιβαλλοντικός σύλλογος και δεν έχει πολιτικές τοποθετήσεις αλλά είναι μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, δηλαδή εργαλείο ειδικού σκοπού, με στόχο την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων και τη δημιουργία Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου. Η Εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για αυτόν το σκοπό αφού πρώτα ζητήσει τη γνώμη των αρχών (Εφόρου Αρχαιοτήτων, Επάρχου, Δημάρχου, επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης) και των προέδρων των έξι τοπικών συλλόγων που προώθησαν τη δημιουργία της και υποστηρίζουν της λειτουργία της. Όλοι αυτοί προσκαλούνται στις τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ της ΑΜΚΕ και έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την γνώμη τους πριν το ΔΣ πάρει τις αποφάσεις του.

Το ΔΣ της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους έχουν ήδη συνδράμει ποικιλοτρόπως στην αρχική φάση της λειτουργίας της Eταιρείας και σε όσους έχουν συμβάλει οικονομικά. Όποιος Παριανός ή φίλος του νησιού θέλει να προσφέρει στους στόχους της Εταιρείας μπορεί να επικοινωνήσει με το ΔΣ στο arxlatomeia.paros@gmail.com ή μέσω του ιστοχώρου της https://parianmarble.gr/

Πάρος 13/08/2022

Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Δελτίο Τύπου 9-8-2022

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο επιστολή της εταιρείας «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΟΥ» με ημερομηνία 26-07-2022 απευθυνόμενη προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Δήμο Πάρου με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει το ακίνητο των αδελφών Λουκή στο Μαράθι, εντός του οποίου βρίσκεται η είσοδος της στοάς Νυμφών, καθώς και το ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία εξαγοράς εν αναμονή των τελικών υπογραφών. Ως πρόθεση των υποψήφιων αγοραστών δηλώνεται η εν συνεχεία προσφορά του ακινήτου στην Εφορεία ή τον Δήμο Πάρου ή σε όποιον άλλο φορέα αρμόδιο για την ανάδειξη ή αξιοποίησή τους.

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή το Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου»:

  • Διατυπώνει κατ’ αρχάς τις ισχυρές επιφυλάξεις του για τη δυνατότητα σύντομης τελεσφόρησης του εγχειρήματος αυτού δεδομένου του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του συγκεκριμένου ακινήτου με βάση τους πρόσφατους δασικούς χάρτες. Όπως είναι γνωστό η έκβαση αυτών των υποθέσεων είναι χρονοβόρα και συχνά αβέβαιη.
  • Θεωρεί ότι η εξαγορά αυτή είναι μια συναλλαγή μη συμβατή με το δημόσιο αίσθημα μεγάλου μέρους της παριανής κοινωνίας, όπως έχει εκφραστεί και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις πολλών τοπικών συλλόγων, λόγω της γειτνίασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας ΛΜΠ με τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Θεωρεί επίσης ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι η πιο σωστή λύση στο ιδιοκτησιακό θέμα αυτού και οποιουδήποτε άλλου αρχαιολογικού χώρου είναι η εξαγορά από τον Δήμο ή η απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Δηλώνει ότι για την άρση του σημερινού αδιεξόδου έχει την πρόθεση της άμεσης επικοινωνίας με τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες του ακινήτου προκειμένου να διερευνηθεί άλλη λύση με όρους που θα διασφαλίζουν και τις δύο πλευρές, με τελικό σκοπό να περάσει η χρήση και η ιδιοκτησία αυτού στο σύνολό του στο Δημόσιο. Όταν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα θα απευθυνθεί σε όλο τον Παριανό λαό και τους φίλους του νησιού και θα ζητήσει τη συνδρομή τους για την εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Tο Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» τονίζει τη σημασία της ενότητας και της σύμπνοιας όλης της παριανής κοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος όλων, αυτός της προστασίας και ανάδειξης των Αρχαίων Λατομείων και της δημιουργίας του Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου στο συγκεκριμένο χώρο.

Το Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου», αποτελούμενο από ανθρώπους που εργάζονται αφιλοκερδώς για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τις Αρχές αλλά και μαζί με όλους τους πολίτες που υποστηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πάρος, 9-8-2022

1η εκδήλωση για τα λατομεία μαρμάρου του Μαραθίου

Εκδήλωση για τα Αρχαία Λατομεία στις 12/7/2022

Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Μαράθι, την Τρίτη 12/7/2022. Ήταν μια λαμπρή συνάντηση όσων ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κληρονομιά και τα Αρχαία Λατομεία της Πάρου. Ακούσαμε για τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και για τη στρατηγική για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου και την επίτευξη της αναγνώρισης του μοναδικού μνημείου των αρχαίων λατομείων ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

αναπτύσσουμε το επόμενο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Εκδήλωση για τα Αρχαία Λατομεία στις 12/7/2022

Οι προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη των Aρχαίων Λατομείων μαρμάρου συνεχίζονται.
Σε αυτήν την εκδήλωση στο Μαράθι, την Τρίτη 12/7/2022 στις 8:00μμ, όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κληρονομιά και τα Αρχαία Λατομεία της Πάρου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και να ανταλλάξουν απόψεις για τη στρατηγική για να εξελιχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο Μαράθι σε ένα αρχαιολογικό-πολιτιστικό πάρκο αντάξιο της παγκόσμιας αξίας του μοναδικού μνημείου των αρχαίων λατομείων της Πάρου.