• "Από τον ήχο των Μαρμάρων στην μουσική του σήμερα"

  Μια συναυλία εμπνευσμένη από την ποίηση του Πάριου Αρχίλοχου έως σύγχρονες συνθέσεις

  Εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων

Κυριακή 22.10.2023 στις 20.00

Στο Θέατρο του Μουσείου Fluxus (πρώην αίθουσα Αίθουσα Αρχίλοχος)

“Από τον ήχο των Μαρμάρων στην μουσική του σήμερα”

Μια συναυλία εμπνευσμένη από την ποίηση του Πάριου Αρχίλοχου έως σύγχρονες συνθέσεις

Μια συναυλία εμπνευσμένη από την ποίηση του Αρχίλοχου του Πάριου έως σύγχρονες συνθέσεις. Θα ακουστούν μεταξύ άλλων έργα του Μάνου Χατζιδάκι και Bela Bartok και σε πρώτη εκτέλεση οι συνθέσεις της Μαρουλίας Κοντού “String Quartet op.5” & “Archilochus Rhapsody op.4”. Επίσης, cello improvisations με το συνθέτη Κώστα Ρεκλείτη (βιντεοσκόπηση μέσα στα υπόγεια λατομεία).

Συμμετέχουν:

“Athens Academica Quartet” που αποτελείται από τους μουσικούς:

 • Τάσος Γρατσίας, βιολί
 • Οδυσσέας Κορέλης, βιολί
 • Μανιάς Αντώνιος, βιόλα
 • Έλλη Φιλίππου, βιολοντσέλο

Οι λυρικοί καλλιτέχνες:

 • Ευδοκία Μωυσίδου, σοπράνο
 • Σοφία Μάλαμα, μέτζο
 • Δημήτρης Σιγαλός, τενόρος
 • Δημήτρης Αλεξούδης, μπάσο

Θεμιστοκλής Καρποδίνης, ηθοποιός

Αφροδίτη Βαζάκα, φλάουτο

Στράτος Καλαμαράς, κρουστά

Στο πιάνο θα παίξουν οι πτυχιούχες πιάνου Κερασιώτη Άννα & Κερασιώτη Ιουστίνη,

καθώς και η σπουδάστρια πιάνου Αλεξάνδρα Σίρμπου (τάξη Μαρουλίας Κοντού).

Διοργάνωση Ωδείο Μυθωδία & ΑΜΚΕ “ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΠΑΡΟΥ”

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρουλία Κοντού

Εισιτήριο 15 ευρώ

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την υλοποίηση των έργων της ΑΜΚΕ “ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΠΑΡΟΥ”.

Αν δεν βρίσκεστε στην Πάρο μπορείτε να συμβάλετε στο λογαριασμό της ΑΜΚΕ ΕΔΩ.

Φωτογραφίες από τη συναυλία

Concert for the ancient quarries of Marathi
Concert for the ancient quarries of Marathi

Περισσότερα για τη συναυλία

από τη Μαρουλία Κοντού

Πριν από μερικούς μήνες μου ζητήθηκε από την ΑΜΚΕ των αρχαίων λατομείων Πάρου η πραγματοποίηση μιας συναυλίας για την ενίσχυση του συλλόγου με δικά μου έργα εμπνευσμένα από την Πάρο και την αρχαία ιστορία της!

Μεγαλωμένη στην Πάρο, με την προγιαγια μου να ζει κοντά στα αρχαία λατομεία Πάρου, την ποίηση του Αρχίλοχου και πολλές ελληνικές μελωδίες στην καρδιά και στις συνθέσεις μου, πρότεινα να γίνει μια συναυλία με δικά μου έργα καθώς και άλλων συνθετών.

Τα δύο τραγούδια μου σε ποίηση Μ.Πολυδούρη και Α.Βαλαωρίτη op.2,το κουαρτέτο μου για έγχορδα σε ελληνικούς ρυθμούς op.5 και το εργο “Archilochus Rhapsody op.4”, θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση!

Ειδικά το τελευταίο έργο, όπως κι εγώ, είναι βγαλμένο από τα σπλάχνα της Πάρου. Βασισμένο σε αρχαίους στίχους του ποιητή Αρχίλοχου που θα τραγουδηθούν από 4 υπέροχους λυρικούς τραγουδιστές τους Ευδοκία Μωυσίδου , Σοφία Μάλαμα, Δημήτρη Σιγαλό και Δημήτρη Αλεξούδη, με συνοδεία πιάνου, φλάουτου, τσέλου, μπεντίρ και αφήγηση στα νέα ελληνικά από τον εξαιρετικό ηθοποιό Θεμιστοκλή Καρποδίνη. (Απόδοση στα νέα ελληνικά Γιάννης Ευθυμιάδης).

Ένα έργο που έχω αγαπήσει πολύ και νιώθω ότι μου δείχνει έναν βαθύ και ουσιαστικό τρόπο σύνδεσης με την αρχαία παράδοση του τόπου μου, καθώς γίνεται γέφυρα σύνδεσης με την σύγχρονη μουσική μιας παριανής συνθέτριας του σήμερα, που ζει και εμπνέεται από τον ίδιο τόπο που οι άξιοι πρόγονοι μας μεγαλούργησαν.

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για εμένα ότι το Athens String Quartet θα ταξιδέψει στην Πάρο, ειδικά για να ερμηνεύσει το πρώτο μου κουαρτέτο και τους ευχαριστώ θερμά !!

Η αγαπημένη μου συναδέλφος Αφροδίτη Βαζάκα , η μαθητρια μου Αλεξάνδρα Σίρμπου,καθώς και οι πτυχιούχες πιάνου μαθήτριες μου Ιουστίνη και Άννα Κερασιώτη θα έχουν σημαντική συμμετοχή στην βραδιά. Ο Στράτος Καλαμάρας θα παίξει κρουστά με μοναδική ευαισθησία. Η αγαπημένη σοπράνο Ευδοκία Μωυσίδου θα ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο τα δύο μου τραγούδια.

Η συναυλία αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμένα και θα ήθελα πολύ να βρίσκονται οι αγαπημένοι φίλοι μου μαζί μας ..!!

Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για την προσπαθεια και την αγάπη με την οποία προετοιμάζουν την συναυλία !

Τέλος ευχαριστώ τον πρόεδρο και την διοίκηση της ΑΜΚΕ των αρχαίων Λατομείων Πάρου, για την αμέριστη εμπιστοσύνη και υποστήριξη της συναυλίας ! Εύχομαι να σας δω εκεί ..!

© Copyright - Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου ΑΜΚΕ | Με τις ευχαριστίες του Parosweb